Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ




Εντόπισαν το «ένοχο» γονίδιο
Ένα προβληματικό γονίδιο, το BRCA 1,  κρύβεται πίσω από τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του μαστού. Η ανακάλυψη ανήκει σε διεθνή επιστημονική ομάδα υπό τον Έλληνα Αντώνη Αντωνίου του Κέντρου Γενετικής Επιδημιολογίας Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

Η αξιοποίηση της νέας αυτής ανακάλυψης αναμένεται να ενισχύσει τον αγώνα κατά του καρκίνου του μαστού στο πεδίο της πρόληψης, ενώ εντοπίστηκε επίσης γενετικός παράγοντας που έλαβε την ονομασία 19p13, που σε συνδυασμό με το «ένοχο» γονίδιο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Σύμφωνα με την έρευνα οι γυναίκες που φέρουν στον οργανισμό τους το συγκεκριμένο γονίδιο κινδυνεύουν να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού σε ποσοστό 65% και των ωοθηκών σε ποσοστό 40%.

Ο επικεφαλής της έρευνας υποστηρίζει πως η ανακάλυψη της διεθνούς ομάδας της οποίας προΐσταται θα βοηθήσει σε εξατομικευμένες προγνώσεις.

Ο ίδιος δεν είναι ο μόνος Έλληνας της ομάδας.  Στην έρευνα έλαβαν επίσης μέρος ο Δρακούλης Γιαννουκάκος από το Εργαστήριο Μοριακής Διαγνωστικής του Ινστιτούτου Ραδιοϊσοτόπων του «Δημόκριτου» και ο ογκολόγος Γ. Φουντζίλας.

Για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού και το συγκεκριμένο γονίδιο πραγματοποιήθηκαν άλλες δύο έρευνες (Γιουνιβέρσιτι Κόλλετζ του Λονδίνου και του αμερικανικού πανεπιστημίου Ντιουκ), στις οποίες επίσης συμμετείχαν Ελληνες επιστήμονες. Ο λόγος για την Μαρία Νοταρίδου του Γιουνιβέρσιτι Κόλλετζ και τον Αργύρη Ζιόγκα του Ντιουκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: