Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

 ΑΝΩ ΒΡΟΝΤΟΥ



Η Άνω Βροντού είναι Κοινότητα του Ν. Σερρών κι απέχει από τις Σέρρες 32 χλμ. Λόγω γεωφυσικής ιδιαιτερότητας έχει παραμείνει Κοινότητα και δεν συμπεριλαμβάνεται σε κάποιον από τους δημιουργηθέντες Δήμους.

    Η Άνω Βροντού βρίσκεται ανάμεσα στην οξεία κορυφή του Λαϊλιά και στο πανέμορφο όρος Μενοίκιο. Διασχίζουμε πρώτα τη γεμάτη φουντουκιές περιοχή Γαρόφα, συνεχίζουμε στον λόφο Ούγκλις, στο Ψηλό Λειβάδι και φτάνουμε στο Μενοίκιο.

    Το νερό της Άνω Βροντούς είναι το καλύτερο και καθαρότερο, γιατί διηθείται φυσικά στα διάφορα πετρώματα και προέρχεται από μεγάλο βάθος.

  Επόμενος σταθμός η Κάτω Βροντού Δράμας, και συνεχίζοντας βρίσκουμε το χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρόν. Ακριβώς πριν την πλατεία του χωριού, υπάρχει διασταύρωση που οδηγεί στα οχυρά του Μεταξά. Ακριβώς μπροστά υψώνεται το όρος Όρβηλος. Η πλευρά που είναι ορατή ανήκει στην Ελλάδα ενώ η άλλη στη Βουλγαρία. Στην πλατεία του χωριού δεσπόζει μια μεγάλη άγρια λεύκα. Το χωριό είναι μικρό, υπάρχουν ωστόσο πολλά που μπορεί να δει και να θαυμάσει ο επισκέπτης, όπως την εκκλησία του Αγ. Δημητρίου, αλλά και το παλιό καμπαναριό που φαίνεται από παντού στο χωριό.

    Στην Άνω Βροντού υπάρχει πνευματικό κέντρο, Κ.Α.Π.Η. και πολιτιστικός σύλλογος με σκοπό την αναβάθμιση της περιοχής χωρίς να αλλοιωθεί καθόλου το τοπίο και τη διατήρηση της παράδοσης ενός χωριού που οι κάτοικοί του στην πλειοψηφία είναι Μικρασιάτες καταγόμενοι από την περιοχή της Καππαδοκίας-Καισαρείας και γηγενείς. Η Άνω Βροντού είναι η πατρίδα του στρατηγού Μπακιρτζή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: