Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Αγγελιοφόρος" στον Ερμή

Αγγελιοφόρος" στον Ερμή



   Ένα ρομποτικό διαστημόπλοιο της NASA, o "Messenger" (Αγγελιοφόρος), τέθηκε με επιτυχία σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τον πλανήτη Ερμή, τον πιο κοντινό στον Ήλιο. Είναι η πρώτη φορά που ένα διαστημικό σκάφος πετυχαίνει κάτι τέτοιο στον Ερμή. Είναι πέμπτος πλανήτης, εκτός από τη Γη και τη Σελήνη, που η NASA έχει θέσει ένα σκάφος-δορυφόρο σε τροχιά γύρω του.

    Το "Messenger", που ξεκίνησε το ταξίδι του από τη Γη πριν από περίπου 6,5 χρόνια και έχει ήδη διανύσει σχεδόν 7,9 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα, προγραμματίζεται να μείνει σε τροχιά γύρω από τον Ερμή για τουλάχιστον ένα χρόνο σε υψόμετρο περίπου 200 χλμ., ώστε να τον μελετήσει με λεπτομέρεια, σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Αφού γίνουν πρώτα οι αναγκαίοι έλεγχοι του "Αγγελιοφόρου", στις 4 Απριλίου θα αρχίσει επισήμως η επιστημονική μελέτη του Ερμή.

    Ο "Messenger" έχει μέχρι στιγμής κάνει τρία σύντομα "περάσματα" από τον Ερμή, πριν τεθεί σε κανονική τροχιά γύρω του, και ήδη έχει χαρτογραφήσει ένα μέρος της επιφάνειάς του.

    Παρά την υψηλή επιφανειακή θερμοκρασία του πλανήτη, υπάρχουν ενδείξεις ραντάρ για παγωμένο νερό σε μερικούς κρατήρες, κάτι που το σκάφος θα προσπαθήσει να αποδείξει.

    Η Ευρωπαϊκή και η Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία θα στείλουν και δικές τους αποστολές στον Ερμή μέσα σε αυτή τη δεκαετία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: