Τρίτη 12 Απριλίου 2011

50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ


50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ



Σαν σήμερα το 1961 εκτελέστηκε η  πρώτη επανδρωμένη αποστολή στο διάστημα από τους Ρώσους,βέβαια κατά την κάθοδο της κάψουλας υπήρξαν δυσκολίες και τελικά
η κάψουλα προσγειώθηκε αρκετά μακρίτερα από το προκαθορισμένο σημείο χωρίς αυτό να στερεί το μεγάλο όμως επιστημονικό και τεχνολογικό επίτευμα.

Το βιβλίο, με τίτλο "108 Λεπτά που Άλλαξαν τον Κόσμο" ("108 Minutes That Changed the World") του ρώσου συγγραφέα Αντόν Περβούσιν, επισημαίνει ότι "για πολλά χρόνια οι σοβιετικές αρχές ισχυρίζονταν ότι ο Γιούρι Γκαγκάριν και η κάψουλά του προσγειώθηκαν όπως είχε προγραμματιστεί, κάτι που δεν ισχύει". Παράλληλα, σημειώνεται ότι οι Σοβιετικοί απέκρυψαν την αλήθεια για τον τρόπο προσγείωσης, αφού δεν συνέβη μέσω της κάψουλας, αλλά με τη βοήθεια αλεξίπτωτου. Το ψέμα χρησιμοποιήθηκε ώστε να αποτελέσει η πτήση παγκόσμιο ρεκόρ.

Στις σελίδες του βιβλίου, υπάρχει και ένα σημείωμα του Γκαγκάριν προς την οικογένειά του, στο οποίο ζητά από τη γυναίκα του να μην "κλάψει ή λυπηθεί" σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Η σύζυγος του ρώσου αστροναύτη πάντως, διάβασε το συγκινητικό γράμμα το 1968, όταν ο σύζυγός της έχασε τη ζωή του σε ένα μυστηριώδες αεροπορικό δύστύχημα σε ηλικία μόλις 34 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: