Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Νέες ανακαλύψεις για το εσωτερικό της Γης

Νέες ανακαλύψεις για το εσωτερικό της Γης


Το εσωτερικό της Γης είναι πιο περίπλοκο απ’ ό,τι νομίζαμε μέχρι τώρα. Σειρά πειραμάτων, στα οποία, μεταξύ άλλων, προσομοιώνονται και εφαρμόζονται οι εξαιρετικά υψηλές πιέσεις και θερμοκρασίες που επικρατούν στο εσωτερικό της, το επιβεβαιώνουν.

Παράλληλα, ανακαλύφθηκε στο μανδύα ένα επιπλέον στρώμα που δεν το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, που, όπως διαπιστώνεται, μάλλον διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο όχι μόνο για διεργασίες στην επιφάνεια του πλανήτη μας αλλά έμμεσα, και στην προστασία και εξέλιξη της ζωής.

Βρεθήκαμε στο φεγγάρι αλλά και στα απύθμενα βάθη των θαλασσών. Για τη Γη όμως, πάνω στην οποία στεκόμαστε και περπατάμε, οι γνώσεις μας είναι περιορισμένες, καθώς έχουμε διεισδύσει σε βάθος μόλις 12 χιλιομέτρων. Και τίποτε δεν μας βεβαιώνει ότι κάποτε θα πετύχουμε να προχωρήσουμε ακόμη βαθύτερα. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο τα τεκμήρια που διαθέτουμε για τα είδη των πετρωμάτων από το εσωτερικό του πλανήτη μας είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

Για τη διεύρυνση επομένως των γνώσεών μας οι ερευνητές υποχρεώνονται στη χρήση έμμεσων μεθόδων. Αυτό τουλάχιστον έπραξε ιαπωνική ομάδα ερενητών, δημιουργώντας παρόμοιες συνθήκες στο επίπεδο της πίεσης και των θερμοκρασιών που επικρατούν στο εσωτερικό της Γης.

Το αποτέλεσμα των ερευνών τους κατέδειξε την παρουσία ενός στρώματος πετρωμάτων που δεν το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Εξέλιξη που όχι μόνο αλλάζει την οπτική μας για τη Γη, αλλά παρέχει πολλές ερμηνείες και ως προς τη συμπεριφορά της, όπως την εντατικοποίηση της «εσωτερικής ενεργειακής μηχανής» της και το έναυσμα της τεκτονικής των λιθοσφαιρικών πλακών, αλλά μπορεί να αποτελεί και την έμμεση αιτία για τη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη μας.

ΠΗΓΗ: science

Δεν υπάρχουν σχόλια: