Ο στρατιώτης-σύμβολο
Έχει πεθάνει εδώ και 22 χρόνια. Έχουν γραφτεί αρκετά άρθρα στον αμερικανικό αλλά και ελληνικό τύπο για την ιστορία του, που συνδέθηκε κατά διηγηματικό τρόπο με την ιστορία του αμερικανικού έθνους. Η φωτογραφία του την 10ετία του '90, κόσμησε το εξώφυλλο βιβλίου-αφιερώματος του περιοδικού LIFE, για την επέτειο των 50 χρόνων από το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Η φωτογραφία παρουσίαζε το αψύ πρόσωπο ενός Αμερικανού στρατιώτη, σύμβολο πολεμιστή εκείνης της εποχής, ο οποίος όπως διαπιστώθηκε πολύ αργότερα, ήταν 'Ελληνας μετανάστης, για την ακρίβεια ...λαθρομετανάστης, που δέχτηκε να υπηρετήσει στον αμερικανικό στρατό, για να πάρει την υπηκοότητα!
Γιατί; Διότι κατά σύμπτωση, βρέθηκε στο ίδιο πεδίο της μάχης, μιας από τις σκληρότερες μάχες στην ιστορία των Αμερικανών Πεζοναυτών, στη μάχη του Σάϊπάν, ένας διάσημος μετέπειτα, πολεμικός φωτογράφος, ο Γιούτζιν Σμιθ, (Eugene Smith), και στο πρόσωπο του Ελληνοαμερικανού στρατιώτη, αποθανάτισε το πρόσωπο του μαχητή της εποχής. Μάλιστα μία από τις φωτογραφίες του με τον Έλληνα, έγινε το 2002 και γραμματόσημο των ΗΠΑ, όπως βλέπετε παρακάτω.
Το πιο καταπληκτικό όμως, είναι ότι αυτός ο Έλληνας, που έγινε ήρωας του πολέμου, με πολλά παράσημα και προσωπική ευχαριστήρια επιστολή από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν και ο οποίος, ποτέ δεν μίλησε στην οικογένειά του για το τί έκανε στον πόλεμο, υπηρέτησε στις ειδικές δυνάμεις και έλαβε μέρος σε 13 μυστικές αποστολές, μαζί με το ζευγάρι του. Το κωδικό του όνομα ήταν Τ.Ε.(TRELOS ELLINAS) και συμμετείχε με τη μονάδα του, σε επιχειρήσεις σε όλα τα θέατρα επιχειρήσεων, του Ατλαντικού και του Ειρηνικού. Και που δεν ήταν! Βόρειο Αφρική, Σικελία, Νορμανδία, Πολωνία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Νησιά του Ειρηνικού!
Κανείς δεν ήξερε τίποτα, μόνο πράγματα γενικά και αόριστα. Ο Βαγγέλης Κλωνής, αυτό ήταν το όνομά του, πέθανε το 1989 και θάφτηκε στην ιδιαιτέρα του πατρίδα την Κεφαλλονιά! Τα ερωτηματικά ξεκίνησαν, όταν οι οικείοι του, ψάχνοντας στα προσωπικά του αναμνηστικά αντικείμενα, βρήκαν στολές αλεξιπτωτιστού με εμβλήματα των 82 και 101 Αεραποβατικών Μεραρχιών και όχι μόνο, εμβλήματα Πεζοναυτών, παράσημα, επιστολή του προέδρου των ΗΠΑ και άλλα πολλά.
Προσπάθησαν μέσα από την στρατιωτική υπηρεσία να μάθουν για τον πατέρα τους, για να πάρουν την απάντηση ότι δυστυχώς τα αρχεία εκείνης της περιόδου που αφορούσαν τον Βαγγέλη Κλωνή είχαν ...καεί σε ατύχημα! Οι φωτογραφίες όμως του Γιουτζίν Σμιθ, που εμφανίζουν τον πολεμιστή Κλωνή, οδήγησαν την οικογένεια στην αναζήτηση της πραγματικής ιστορίας του πατέρα τους στον πόλεμο.
Το αμερικανικό Ταχυδρομείο, θέλοντας να εκδώσει μια σειρά αναμνηστικών γραμματοσήμων προς τιμήν μεγάλων Αμερικανών φωτογράφων, επέλεξε ανάμεσα στις φωτογραφίες του Σμιθ, και αυτή του μαχητή Κλωνή που βλέπετε πιο πάνω. Έπρεπε όμως να εξασφαλιστεί η συναίνεση του προσώπου ή της οικογένειας, αν το πρόσωπο δεν ζούσε. Η εταιρία που ανέλαβε την έρευνα για λογαριασμό του Ταχυδρομείου, βρήκε την οικογένεια του Κλωνή. Από κει και μετά, βρέθηκε η άκρη με τη βοήθεια ιστορικών της τέχνης της φωτογραφίας και καθηγητών πανεπιστημίων, που ενδιαφέρθηκαν, γιατί το αντικείμενο είχε σχέση με την αμερικανική ιστορία της καλλιτεχνικής φωτογραφίας.
Μόλις το 2005, ξετυλίχθηκε το "κουβάρι" των μπλεγμένων πληροφοριών, όταν ο ένας του γιος, με την παραπάνω υποστήριξη, αναζήτησε και επικοινώνησε με την γυναίκα του συναδέλφου του Κλωνή, του "ζευγαριού" του στις επιχειρήσεις και έμαθε απ' αυτήν την ιστορία! Βέβαια ούτε και αυτή ήξερε πολλές λεπτομέρειες. Και οι δύο μακαρίτες βετεράνοι πολεμιστές, ήταν πιστοί στον όρκο που έδωσαν για μυστικότητα, μέχρι θανάτου. Το μόνο που ήξερε καλά ήταν ότι ο άνδρας της χρωστούσε τη ζωή του στον T.E.
Ο Κλωνής, αμέσως μετά την λήξη του πολέμου και την αποστρατεία του, έφυγε από την Αμερική και εγκαταστάθηκε για 10 χρόνια στην Ελλάδα, πριν ξαναεπιστρέψει στην Αμερική. Έτσι έχασαν την επαφή μεταξύ τους. Ο Αμερικάνος προσπάθησε επανειλημμένα να βρει τον Κλωνή αλλά δεν κατάφερε ποτέ να το πετύχει! Ο Κλωνής, για τους δικούς του λόγους, φαίνεται ότι "είχε ρίξει μαύρη πέτρα" στο παρελθόν. Ούτε στην δική του οικογένεια έλεγε ποτέ κάτι για τον πόλεμο.
Επειδή δεν θα ήθελα να επαναλάβω τα όσα έχουν λεχθεί και γραφτεί, πολλά ανθρώπινα, καθημερινά και άλλα ίσως "φορτωμένα', διαβάστε τα πιο πρόσφατα ελληνικά άρθρα στους συνδέσμους: "GREEK AMERICAN AGENCY", και "Θέματα Ελληνικής Ιστορίας".
Μόνο μια παρατήρηση! Προσέξτε καλά το τυφέκιο που έχει στην πλάτη του στην πρώτη φωτογραφία και κάνετε σύγκριση με το Μ1 που έχει ο Αμερικανός πεζοναύτης στη 2η φωτογραφία! Μήπως το πρώτο σας θυμίζει τυφέκιο ελευθέρου σκοπευτή; Εμένα πολύ! Μήπως αυτή ήταν η ειδικότητα του Κλωνή; Ίσως! Πραγματικά η ιστορία αυτού του Έλληνα μαχητή, του ήρωα πολέμου που ο ίδιος ο Τρούμαν ευχαρίστησε θερμά για τις υπηρεσίες που προσέφερε στο αμερικανικό έθνος, έχει μεγάλο ενδιαφέρον και πρέπει να βγει στην επιφάνεια!
Πηγή: The Digital Journalist
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου