Παρασκευή, 22 Απριλίου 2011

Παγκόσμια Ημέρα Γης.


Παγκόσμια Ημέρα Γης.
Με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ανάπτυξη συντονισμένης δράσεις ανθρώπων και φορέων για τη σωτηρία του πλανήτη γιορτάζεται κάθε χρόνο η 22α Απριλίου, η Παγκόσμια Ημέρα Γης.

Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε το 1970 και γιορτάζεται με στόχο την κινητοποίηση τόσο των κυβερνήσεων όσο και των πολιτών για την ανάδειξη και αντιμετώπιση των σημαντικότερων περιβαλλοντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας.

Η υπερθέρμανση, η ξηρασία, η ρύπανση των υδάτων και των εδαφών, η κλιματική αποσταθεροποίηση, είναι η καινούργια πραγματικότητα που βιώνει η Γη.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ το 42% των αυτοχθόνων θηλαστικών, 43% των πτηνών, 45% των πεταλούδων, 30% των αμφιβίων, 45% των ερπετών και 52% των ψαριών του γλυκού νερού κινδυνεύουν να εκλείψουν στην Ευρώπη.

Αντίστοιχη είναι και η υποβάθμιση του θαλάσσιου πλούτου λόγω της υπεραλίευσης και της μόλυνσης. Το 65% των εμπορικών ιχθυαποθεμάτων κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω της εντατικής αλιεία. Υπολογίζεται ότι στη Μεσόγειο μόνο, έχουν διαρρεύσει τα τελευταία 15 χρόνια 55.000 τόνοι πετρελαίου ρυπαίνοντας χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ η Μεσόγειος καλύπτει το 0.7% της συνολικής υδάτινης επιφάνειας του πλανήτη γίνεται δέκτης του 17% της παγκόσμιας θαλάσσιας ρύπανσης λόγο διαρροής πετρελαίου.

Η Ελλάδα "γιορτάζει" την Παγκόσμια Ημέρα της Γης με την "κόκκινη κάρτα" από τον ΟΗΕ ", καθώς είναι είναι η μόνη ανάμεσα σε 141 κράτη που αποβλήθηκε από το Κιότο, επειδή δεν έπεισε για την εγκυρότητα του συστήματος μέτρησης και καταγραφής των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: