Τετάρτη, 4 Μαΐου 2011

Παραγωγή θερμότητας από τους υπονόμους;

Παραγωγή θερμότητας από τους υπονόμους;Στο επίκεντρο ενός πειράματος, με στόχο την παραγωγή θερμότητας για την κάλυψη των αναγκών πολλών κτηρίων, συμπεριλαμβανομένου του προεδρικού μεγάρου, βρίσκονται οι λαβύρινθοι όπου καταλήγουν τα λύματα της γαλλικής πρωτεύουσας. Η αρχή έγινε με ένα δημοτικό σχολείο, οι αίθουσες του οποίου θερμαίνονται ήδη από ενέργεια από τους υπονόμους, όπου οι θερμοκρασίες κυμαίνονται μεταξύ 12 και 20 βαθμών Κελσίου.

Η τεχνολογία που εφαρμόζεται αποσκοπεί στην εκμετάλλευση των υδάτων από τα ντους, αλλά και από τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων. Μέσω μιας σιδερένιας πλάκας που περιέχει ειδικό υγρό, τα λύματα «τροφοδοτούν» μια αντλία θερμότητας – στην προκειμένη περίπτωση, στο υπόγειο του σχολείου- η οποία με τη σειρά της διοχετεύει θερμότητα στα υπάρχοντα, συμβατικά καλοριφέρ. Κατά τις παρισινές Αρχές, πρόκειται για μία ασφαλή, καθαρή και άοσμη διαδικασία.

«Είναι ένα σύγχρονο και έξυπνο σύστημα βιώσιμης ενέργειας που συμβολίζει τον δυναμισμό του Παρισιού» δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Μπερτράν Ντελανοέ, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο σχολείο, σε νοτιοανατολικό προάστιο της πόλης.

Θα πρέπει να σημειωθεί, βέβαια, ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν μπορεί να αξιοποιηθεί οπουδήποτε.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την παραγωγή θερμότητας είναι ο αποδέκτης της ενέργειας να βρίσκεται σε απόσταση το πολύ 200 μέτρων από την πηγή, δηλαδή τον υπόνομο.

Επιπλέον, η εφαρμογή της τεχνολογίας αυτής έχει αρκετά μεγάλο κόστος. Αρκεί να αναφερθεί ότι μόνο στην περίπτωση του σχολείου χρειάστηκαν 400.000 ευρώ. Τα περιβαλλοντικά οφέλη, ωστόσο, είναι τεράστια. Άλλωστε, το Παρίσι έχει θέσει ως στόχο μέχρι το 2020 να καλύπτει το 30% των ενεργειακών του αναγκών από «πράσινες» πηγές.

Πηγή:slap

Δεν υπάρχουν σχόλια: