Παρασκευή, 20 Μαΐου 2011

Νέες αποκαλύψεις από το Wikileaks Ο ρόλος των Αμερικάνων στην Διεύρυνση της Ε.Ε.

Νέες αποκαλύψεις από το WikileaksΕπίµονο «κορτάρισµα» στον Όλι Ρεν- επίτροπο για τη ∆ιεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004 έως το 2009- έκαναν οι Αµερικανοί το 2007, χρονιά κατά την οποία διαφαινόταν το ναυάγιο της ευρωπαϊκήςπορείας της Τουρκίας. Λίγο νωρίτερα, ήταν η φινλανδική προεδρία της Ε.Ε. που είχε διασώσει την Τουρκία από την επιβολή κυρώσεων.

Όπως προκύπτει από εµπιστευτικό τηλεγράφηµα της τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζας Ράις που διέρρευσε από το Wikileaks και που δημοσιεύουν σήμερα τα «Νέα», οι Αµερικανοί είχαν οδηγίες να προσεγγίσουν τον «ήρεµο Φινλανδό», ο οποίος ποτέ δεν έκρυψε ότι στήριζε την άνευ όρων ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Ο φινλανδός επίτροπος που σήµερα ζητά συναίνεση στην Ελλάδα, υποσχέθηκε στον αµερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα το 2006 πως θα φρόντιζε να θυµηθούν όλοι ότι το σχέδιο Ανάν ήταν σύµφωνο µε τοκοινοτικό κεκτηµένο...

Στις 20 Μαρτίου 2007 σε εµπιστευτικό τηλεγράφηµα της Κοντολίζας Ράις µε προορισµό το Ελσίνκι,την Άγκυρα, το Βελιγράδι, τις Βρυξέλλες και τα Σκόπια, προκύπτει η πρόθεση των Αµερικανών να προσεγγίσουν τον επίτροπο για να προωθήσουν τη δική τους ατζέντα. Ο αµερικανός αναπληρωτής ΥΠΕΞ Ντάνιελ Φριντ, ο οποίος έχει συντάξει το τηλεγράφηµα, ενθαρρύνει µελλοντικές συναντήσεις µε τον Ρεν και δίνει οδηγίες για τα θέµατα που η αµερικανική πλευρά οφείλει να του θέσει, µε κυρίαρχο την προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Μάλιστα, γράφει ότι η επόµενη συνάντηση µε τον Φινλανδό πρέπει να γίνει άµεσα, στην επόµενη επίσκεψή του στο Ελσίνκι.

«Η φινλανδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης πέτυχε έναν συµβιβασµό για τη µη συµµόρφωση τηςΤουρκίας µε το Πρόσθετο Πρωτόκολλο (σ.σ.την υποχρέωσή της να ανοίξει τα λιµάνια και τααεροδρόµιά της σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα), γεγονός που κράτησετην ευρωπαϊ κή πορεία της Τουρκίας ζωντανή», σηµειώνει, αναγνωρίζοντας πάντως ότι µε την εξέλιξη αυτή στενεύουν τα περιθώρια για πρόοδο στις συνοµιλίες για το Κυπριακό.

Ο Φριντ επαναλαµβάνει την αµερικανική θέση υπέρ της υιοθέτησης του Κανονισµού για το Απευθείας Εµπόριο µε τους Τουρκοκύπριους, αν και εκφράζει αβεβαιότητα αν η γερµανική προεδρία «θα µπορέσει ή θα θελήσει να υπερισχύσει των Ελληνοκυπρίων».

Στο ίδιο τηλεγράφηµα ο Φριντ παραθέτει την ακριβή φρασεολογία µε την οποία πρέπει οι αµερικανοί διπλωµάτες να αναφέρονται στον Ρεν. «Κηρύττουµε στους µετανοούντες όταν µιλάµε σε εσάς για τη σηµασία οικοδόµησης του µεγαλύτερου επιτεύγµατος της Ε.Ε.: της επέκτασης µιας ζώνης ελευθερίας, ειρήνης και ευηµερίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο»,«έχετε υπάρξει ένας καθαρός πρωταθλητής της ανάγκης για περαιτέρω διεύρυνση για το καλό των υπαρχόντων και των µελλοντικών µελών», «πώς µπορούν οι ΗΠΑ να ξεπεράσουν τη νευρικότητα ορισµένων χωρών της Ε.Ε. για τη διεύρυνση;» είναι µερικές χαρακτηριστικές φράσεις.

 Ο Φριντ γράφει πως παρότι η Τουρκία επί της ουσίας δεν «τιµωρήθηκε» για την εφαρµογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου, «η Ε.Ε. πρέπει σε αυτό το περιβάλλον να προσέξει να στέλνει θετικά σηµάδια στην Τουρκία γιατην ευρωπαϊκή προοπτική της» και επιµένει ότι η Ενωση πρέπει να κάνει άµεσα βήµατα για να εγκρίνει τον Κανονισµό

για το Απευθείας Εµπόριο µε τους Τουρκοκύπριους, χωρίς όρους, όπως «η επιστροφή των Βαρωσίων, που προδικάζουν µια µόνιµη διευθέτηση του Κυπριακού!».

ΠΗΓΗ: Newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια: