Φυτά εναντίον διοξειδίου του άνθρακα
Τον ρόλο πολύτιμης περιβαλλοντικής «σκούπας» παίζουν τα φυτά που υπάρχουν στα αστικά κέντρα καθώς απομακρύνουν σημαντικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, εκτιμά τώρα νέα βρετανική μελέτη.
Πρόκειται για την πρώτη ερευνητική προσπάθεια τέτοιου είδους στην Ευρώπη, κατά την οποία οι ειδικοί κατάφεραν να μετρήσουν με ακρίβεια την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που φυλακίζεται από την αστική βλάστηση.
Όπως δημοσιεύουν οι ερευνητές στο επιστημονικό έντυπο «JournalofAppliedEcology», τα νέα στοιχεία είναι πολύ σημαντικά καθώς θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επιτύχουν τους στόχους τους μέχρι το 2020 και το 2050, ως προς τα ανώτατα επίπεδα εθνικών εκπομπών ατμοσφαιρικών ρύπων που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δέντρα-«ασπίδες»
Στη μελέτη, στην οποία έλαβαν μέρος πέντε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, χρησιμοποιήθηκαν δορυφορικά στοιχεία που αφορούσαν τη βλάστηση της βρετανικής πόλης Λέστερ με πληθυσμό περίπου 300.000 κατοίκων. Συμπεριλήφθηκαν, μεταξύ άλλων, οικιακοί κήποι, δημόσιοι χώροι, πράσινο που υπήρχε στα ρείθρα των δρόμων αλλά και βλάστηση που εντοπιζόταν σε βιομηχανικές περιοχές.
Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα φυτά της πόλης απορροφούσαν 231.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα - που αντιστοιχούν σε περίπου 3,16 κιλά ανά τετρ. μέτρο. Το μεγαλύτερο μέρος των ρύπων μάλιστα, φάνηκε ότι αποθηκευόταν στα δέντρα.
«Τα μεγάλα δέντρα αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικές αποθήκες διοξειδίου του άνθρακα» αναφέρει η κύρια συγγραφέας της μελέτης, Ζόι Ντέιβις από το Πανεπιστήμιο του Κεντ.
«Το μεγαλύτερο μέρος των δημόσιων χώρων του Λέστερ καλύπτεται από γρασίδι. Εάν στο 10% αυτών των χώρων υπήρχαν δέντρα, τότε η υπάρχουσα “αποθήκη” διοξειδίου του άνθρακα της πόλης θα μπορούσε να ενισχυθεί κατά 12%» υποστηρίζει η ίδια.
Τεράστια η σημασία της αστικής βλάστησης
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η επιτακτική ανάγκη για επέκταση των αστικών κέντρων κατά τα τελευταία χρόνια έθεσε σε δεύτερη μοίρα τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη των οικοσυστημάτων στις πόλεις.
«Η μελέτη μας αποδεικνύει ότι ένα σημαντικό μέρος των επιβλαβών ρύπων φυλακίζεται στην αστική βλάστηση – άλλος ένας λόγος για τον οποίο τα δέντρα και οι χώροι πρασίνου θα πρέπει να εκτιμώνται» προσθέτει η Ντέιβις.
Το διοξείδιο του άνθρακα «δηλητηριάζει» το έδαφος
Την ίδια ώρα, νέα μελέτη ερευνητών τουTrinityCollegeτου Δουβλίνουστην Ιρλανδία και των πανεπιστημίων της Βόρειας Αριζόνα και της Φλόριδας έδειξε ότι η αύξηση των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα ως αποτέλεσμα του φαινομένου του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα οδηγεί μικρόβια του εδάφους στην απελευθέρωση μεθανίου και οξειδίου του αζώτου.
«Η συγκεκριμένη αντίδραση στις αλλαγές που παρατηρούνται στην ατμόσφαιρα δείχνει ότι η φύση δεν είναι τόσο ικανή ώστε να περιορίσει από μόνη της το φαινόμενο του θερμοκηπίου» αναφέρει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης δρ Κεές Γιαν Φαν Γκρένινγκεν από το Τμήμα Βοτανολογίας, στο Trinity College.
«Βόμβα» εδάφους
Σύμφωνα με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature» οι ειδικοί προχώρησαν σε μετά-ανάλυση 49 προηγούμενων πειραμάτων που είχαν πραγματοποιηθεί σε Βόρεια Αμερική, Ευρώπη και Ασία και τα οποία αφορούσαν δασικές και αγροτικές περιοχές, πεδιάδες και υγρότοπους.
«Είδαμε λοιπόν, ότι η ανίχνευση υψηλότερων επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα ενίσχυε τις εκπομπές οξειδίου του αζώτου σε όλα τα οικοσυστήματα. Επιπλέον παρατηρήθηκε ότι σε ορυζώνες και υγρότοπους που βρίσκονταν σε περιοχές βεβαρημένες από πλευράς διοξειδίου του άνθρακα, εκλυόταν μεθάνιο από το έδαφος» εξηγεί ο ερευνητής.
tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου