Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΚΤΑΚΤΟ: Στην κυπριακή ΑΟΖ τα νορβηγικά σκάφη συνοδεία υποβρυχίων

ΕΚΤΑΚΤΟ: Στην κυπριακή ΑΟΖ τα νορβηγικά σκάφη συνοδεία υποβρυχίων    


 Ξαφνική αλλαγή της πορείας των δύο νορβηγικών ερευνητικών πλοίων που έχουν μισθωθεί από την τουρκική κυβέρνηση για την πραγματοποίηση ερευνών στον κόλπο της Αττάλειας και αυτή την στιγμή έχουν μπει στην κυπριακή ΑΟΖ.

Με την από αέρος κάλυψη αεροσκαφών ηλεκτρονικού πολέμου CN-235-100 και την συνοδεία τουλάχιστον ενός υποβρυχίου (η πληροφορία μεταδόθηκε στην ελληνοκυπριακή πλευρά ας πούμε από "συμμαχικό" υποβρύχιο που επίσης πλέει στην περιοχή) τα δύο μισθωμένα πλοία THOR BEAMER και BERGEN SURVEUOR σταμάτησαν τις έρευνες στον κόλπο της Αττάλειας και πλέουν με μικρή ταχύτητα 4-5 κόμβους σε μικρή απόσταση μεταξύ τους με κατεύθυνση νοτιοανατολικά προς τις ακτές της κατεχόμενης Κύπρου.

Εάν συνεχίσουν αυτή την πορεία με αυτή την ταχύτητα αναμένεται να φτάσουν πλησίον των ακτών τα ξημερώματα. Ήδη πρέπει  να βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ βάσει του χάρτη που δημοσιεύουμε.

Προφανώς η κίνηση αυτή αποτελεί συνέχεια της συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και των κατεχομένων για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της προσπάθειας των Τούρκων να ερευνήσουν την περιοχή για υποθαλάσσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. 


Mια αρμάδα με πολεμικά σκάφη και το ερευνητικό σκάφος "Πίρι Ρέις" -και όχι το "Σισμίκ" όπως μόνο το defencenet.gr είχε γράψει- αποπλέει αύριο το ξημέρωμα υπό την στενή επιτήρηση του Πολεμικού Ναυτικού για παράνομες έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου επάνω στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στη Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή τη στιγμή στην Σμύρνη ελλιμενίζονται τέσσερις τουρκικές φρεγάτες και δύο κορβέτες, αλλά είναι άγνωστο πόσα από αυτά τα σκάφη θα συνοδεύσουν το "Πίρι Ρέις".

Πιθανότατα το σκάφος να καλύψει την περιοχή των ερευνών που έχει ήδη προαναγγείλει η Άγκυρα, δηλαδή και εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Μόλις την Τετάρτη, η Τουρκία προχώρησε σε συμφωνία με το κατοχικό καθεστώς για τον ορισμό της μεταξύ τους υφαλοκρηπίδας και δήλωσε ότι σύντομα θα άρχιζαν έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Από την πλευρά τους, η Ελλάδα και η Κύπρος χαρακτήρισαν «παντελώς παράνομη» την απόφαση της Τουρκίας για τον ορισμό «υφαλοκρηπίδας» με το κατοχικό καθεστώς. Όπως επισημάνθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών «η ενέργεια αυτή της Τουρκίας είναι αντίθετη στο Διεθνές Δίκαιο και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η εν λόγω "συμφωνία" είναι άκυρη και άνευ περιεχομένου».

Όπως φαίνεται στο χάρτη που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το defencenet.gr, η κίτρινη γραμμή περικλείει την περιοχή ερευνών που έχει προσδιορίσει η Άγκυρα και η οποία μπαίνει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα (αριστερά) και στην κυπριακή ΑΟΖ (δεξιά).

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: