Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Βρήκαν τρόπο να αφοπλίσουν τον ιό HIV

Βρήκαν τρόπο να αφοπλίσουν τον ιό HIV

Τρόπο να «αφοπλίσουν» τον ιό HIV φαίνεται ότι βρήκαν οι επιστήμονες, προστατεύοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και ανοίγοντας νέους δρόμους για τη δημιουργία εμβολίου κατά του AIDS.

Ειδικοί σε Ευρώπη και Αμερική κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όταν ο ιός στερείται το περίβλημα της χοληστερόλης που έχει, δεν μπορεί να πλήξει το ανοσοποιητικό σύστημα.

«Μοιάζει με στρατό, ο οποίος έχει χάσει τα όπλα του, αλλά κρατάει ακόμα τις σημαίες του, με αποτέλεσμα ο εχθρός να μπορεί να τον αναγνωρίσει και να του επιτεθεί» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής του Imperial College of London, Αντριάνο Μποάσο, ο οποίος μαζί με την ομάδα του αναζητούν τώρα τον τρόπο να χρησιμοποιήσουν αυτά τα νέα στοιχεία για την ανάπτυξη εμβολίου.

Συνήθως, όταν ένα άτομο μολύνεται από τον ιό HIV, το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού αναπτύσσει αυτομάτως άμυνα. Κάποιοι ερευνητές όμως πιστεύουν ότι ο ιός προκαλεί την υπερβολική αντίδραση του συστήματος, γεγονός που αποδυναμώνει την επόμενη σειρά άμυνας του ανοσοποιητικού, γνωστό και ως προσαρμοστικό ανοσοποιητικό σύστημα.

Στο πλαίσιο της μελέτης, ο Μποάσο και η ομάδα του αφαίρεσαν τη χοληστερόλη από τη μεμβράνη γύρω από τον ιό και ανακάλυψαν ότι αυτός δεν προκαλούσε πια την αντίδραση του έμφυτου ανοσοποιητικού. Το γεγονός αυτό οδήγησε με τη σειρά του σε μια πιο ισχυρή αντίδραση του προσαρμοστικού ανοσοποιητικού, υποκινούμενη από τα κύτταρα -Τ.

Το AIDS εκτιμάται ότι σκοτώνει 1,8 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως τον χρόνο. Επιστήμονες από φαρμακευτικές εταιρίες, μη κερδοσκοπικά ή κυβερνητικά ιδρύματα ανά τον κόσμο προσπαθούν εδώ και χρόνια να δημιουργήσουν ένα εμβόλιο κατά του HIV, με ελάχιστη επιτυχία μέχρι στιγμής. Η νέα αυτή επιστημονική ανακάλυψη μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Την ίδια στιγμή παίκτες online 3D computer game έδωσαν την απάντηση σε γρίφο σχετικά με τη δομή πρωτεΐνης που εμπλέκεται σε ιό που προκαλεί μια μορφή AIDS στα πιθηκοειδή. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία νέων αντιρετροϊκών φαρμάκων.
Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: