Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Κατάφεραν να διαβάσουν και να οπτικοποιήσουν την ανθρώπινη σκέψη!

Κατάφεραν να διαβάσουν και να οπτικοποιήσουν την ανθρώπινη σκέψη!

Μέθοδο ανασύνθεσης της ανθρώπινης σκέψης, ανακάλυψαν ερευνητές από τις ΗΠΑ! Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων τους, κατάφεραν να ανασυνθέσουν από τον εγκέφαλο θεατών, το βίντεοκλίπ που είχαν παρακολουθήσει πριν από λίγη ώρα στο YouTube!

Πιο συγκεκριμένα εθελοντές κλήθηκαν να να δουν ένα φιλμάκι στο YouTube και στη συνέχεια οι ερευνητές κατάφεραν να αναπαράγουν σε μια οθόνη σκηνές από το βίντεο, ακριβώς  όπως αυτές είχαν καταγραφεί στο μυαλό των θεατών!

Με τη βοήθεια της τεχνικής της λειτουργικής μαγνητικής απεικόνισης του εγκεφάλου (fMRI), οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ, κατέγραψαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των εθελοντών, την ώρα που εκείνοι παρακολουθούσαν τα βίντεο. Πιο αναλυτικά, μέτρησαν τη ροή του αίματος στον οπτικό φλοιό του εγκεφάλου, στον οποίο καταλήγουν τα νευρικά ερεθίσματα από τα δύο μάτια μας, ενοποιώντας τα σε μια πλήρη εικόνα και μεταφράζοντάς τα σε μορφές, αντικείμενα και χρώματα.

Στη συνέχεια προχώρησαν στην ανάλυση των δεδομένων αυτών μέσα από ένα ειδικό λογισμικό που ανέπτυξαν, το οποίο μπορεί να αποκωδικοποιεί τα σήματα στον οπτικό φλοιό και να τα ανακατασκευάζει σε εικόνες.

Οπως αναφέρουν οι ίδιοι οι ερευνητές, αυτό που τελικά έβλεπαν στην οθόνη του υπολογιστή τους, δεν ήταν αυτό καθεαυτό το βίντεοκλιπ, αλλά θολές έγχρωμες εικόνες αντικειμένων και κίνησης, οι οποίες συνδέονταν άμεσα με το περιεχόμενο των σκηνών που παρακολουθούσαν οι εθελοντές.

Οι επιστήμονες του Μπέρκλεϊ, επισημαίνουν πως στο απώτερο μέλλον είναι βέβαιο πως θα είναι εφικτή η ανάπτυξη ενός συστήματος που θα αναπαράγει τις συνειδητές, αλλά και και τις υποσυνείδητες σκέψεις. Θεωρούν μάλιστα την συγκεκριμένη έρευνα ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και ευελπιστούν πως κάποια στιγμή θα μπορούν να ανασυνθέσουν τις σκέψεις, τις αναμνήσεις ή και τα όνειρα των ανθρώπων σε... ταινία!

pyles.tv

Δεν υπάρχουν σχόλια: