Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Επαναστατική μέθοδος από Έλληνες ερευνητές κατά του καρκίνου

Επαναστατική μέθοδος από Έλληνες ερευνητές κατά του καρκίνου

Η τεχνική της "μοριακής απεικόνισης" υπόσχεται ασφαλέστερες επεμβάσεις.

Ακόμη πιο αισιόδοξα είναι σήμερα τα μηνύματα για τη μάχη ενάντια στον καρκίνο, χάρη σε μία νέα επαναστατική τεχνική που εφάρμοσαν έλληνες ερευνητές του Ινστιτούτου Βιολογικής και Ιατρικής Απεικόνισης του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου και του Κέντρου Χέλμχολτς στη Γερμανία, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής Βασίλη Ντζιαχρήστο.

Βασικό στοιχείο της νέας μεθόδου, είναι το ότι βασίζεται στην “μοριακή απεικόνιση” και επιτρέπει στα καρκινικά κύτταρα να λάμπουν και με αυτό τον τρόπο να ξεχωρίζουν από τα υγιή. Έτσι, γίνεται δυνατή για πρώτη φορά η χειρουργική αφαίρεση με μεγάλη ακρίβεια καρκινικών κυττάρων από ωοθήκες, τα οποία σε άλλη περίπτωση θα είχαν μείνει απαρατήρητα και δεν θα είχαν αφαιρεθεί κατά την επέμβαση, οδηγώντας πιθανώς σε επανεμφάνιση του καρκίνου μετά από ένα χρονικό διάστημα. Οι μέχρι τώρα απεικονιστικές τεχνικές (ακτίνες Χ, μαγνητική τομογραφία, υπολογιστική τομογραφία, υπέρηχοι κ.α.) βοηθούν τους γιατρούς να υπολογίσουν το μέγεθος ενός όγκου και την θέση του στο σώμα, όμως δεν μπορούν να διακρίνουν με ακρίβεια ένα καρκινικό κύτταρο από ένα υγιές, γεγονός που περιορίζει την αποτελεσματικότητα της χειρουργικής επέμβασης.

Από ελληνικής πλευράς, συμμετείχαν επίσης οι Γιώργος Θέμελης και Αθανάσιος Σαραντόπουλος και οι δύο συνεργάτες του Ντζιαχρήστου στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου.
 
ΠΗΓΗ: 24h NewsRoom

Δεν υπάρχουν σχόλια: