Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Εισαγόμενες" ασθένειες φέρνει η σκόνη από τη Σαχάρα

Εισαγόμενες" ασθένειες φέρνει η σκόνη από τη Σαχάρα



Η σκόνη της Σαχάρας, που “επισκέπτεται” τη χώρα μας συχνά πυκνά, συνδέεται με την εξάπλωση, μεταξύ άλλων, της νοσου του Lyme, χαρακτηριστικής περίπτωσης “εξωτικών” ασθενειών, σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή του Κέντρου, Ανδρέα Σκουλούδη στην Καθημερινή (19/03), “τις επόμενες δεκαετίες οι κλιματικές αλλαγές θα φέρνουν νέες ασθένειες άγνωστες σε μας και με τον ίδιο τρόπο που επεκτάθηκε η νόσος του Lyme, ενδεχομένως στο μέλλον οι νοτιοευρωπαϊκές χώρες να αντιμετωπίσουν κάποια μορφή μηνιγγίτιδας προερχόμενη από την Κεντρική Αφρική ή και άλλων ασθενειών, όπως ελονοσία, κίτρινος πυρετός, λεπτοσπείρωση κ.ά.”.
Η “τσινκουνγκούγια” είναι ένα ακόμη παράδειγμα εξωτικής ασθένειας, που ευδοκίμησε στην Ιταλία, πριν από τρία χρόνια και προκάλεσε επιδημία στην περιοχή της Ραβένα.

Η εν λόγω νόσος μεταδίδεται μέσω κουνουπιών και κυρίως από τον λεγόμενο “τίγρη της Ασίας”, ο οποίος λόγω κλιματικών συνθηκών που επικρατούν μπορεί να ζήσει και στην Ευρώπη. Το συγκεκριμένο κουνούπι ζει και αναπαράγεται και στην Ελλάδα.
Ο κ. Σκουλούδης αναφέρθηκε ακόμη στις συνέπειες από τις κλιματικές αλλαγές, όπως έχουν καταγραφεί κατόπιν έρευνας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ειδικότερα, περίπου 35.000 θάνατοι έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη από τον καύσωνα του 2003 σε άτομα άνω των 65 ετών.

Περίπου 1.000 θάνατοι έχουν προκληθεί μεταξύ 1995 και 2004 σε 30 ασυνήθιστες πλημμύρες, ενώ από ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν πληγεί ένα εκατομμύριο άνθρωποι.
Παράλληλα, σε όλο τον κόσμο παρατηρείται αύξηση σε ασθένειες όπως επιδημική εγκεφαλίτιδα, νόσος του Lyme και άλλων, λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, ενώ μόνο το 2000 σε όλο τον πλανήτη έχουν σημειωθεί 150.000 θάνατοι, λόγω κλιματικών αλλαγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: